Aku Ankka lehden erikoisnumeroita ja erilaisia kansiversioita

Sivun alalaidassa olevan lokin takaa löytyvään luetteloon on kerätty mahdollisimman täydellinen listaus Aku Ankka lehden kaikista niistä numeroista, jotka poikkeavat valtavirrasta, eli lehden tilaajaversiosta. Mukana on ikäjärjestyksessä mm. erikoisnumerot, irtonumerot, pussitetut irtonumerot, erillispainokset, minisarjakuvat, näytenumerot, lahjalehdet, liitelehdet, liitteet, kansien sävyerot ym. Pelkkiä mainoksia ei ole otettu pääsääntöisesti mukaan joitain vanhimpia lukuun ottamatta. 

Jokaisen lehden ja erikseen indeksoidun liitteen otsikon jälkeen on suluissa ilmoitettu sen Inducksissa (http://coa.inducks.org/publication.php?c=fi/AA) esiintyvä indeksitunnus. Aku Ankan koko on B5 eli 17,3 x 25 cm, julisteiden, minisarjakuvien ym. erikokoisten julkaisujen koot ilmoitetaan erikseen kohteen yhteydessä. 

Lista ei varmaankaan ole vielä täydellinen ja haluankin, että jokainen jolla on jotain täydennettävää, olisi yhteydessä meikäläiseen. Tehdään tästä kaikkia Aku hifistelijöitä palveleva luettelo. Kuvat ja tekstit ovat pääosin Hannu Heiskasen, Auli Hämäläisen ja M. Paanasen kokoelmista sekä Inducksista. Osa kuvista on tallennettu muualta löytyvistä aineistoista. Antti Peltolan Sarjakuvalistauksista on myös luvan kanssa saatu ottaa kopioita. Kiitänkin lämpimästi kyseisiä henkilöitä heiltä saamastani erittäin tärkeästä tuesta tämän tutkielman valmiiksi saattamiseksi. 

 

Tutkielman päivitysversio 10.2.2018 on nähtävissä osoitteessa

Aku Ankka lehden erikoisnumeroita ja erilaisia kansiversioita INTRO

Tähän esitykseen on kerätty mahdollisimman täydellinen listaus Aku Ankka lehden kaikista niistä numeroista, jotka poikkeavat valtavirrasta, eli lehden perus tilaajaversiosta. Mukana on ikäjärjestyksessä mm. erikoisnumerot, irtonumerot, pussitetut irtonumerot, erillispainokset, minisarjakuvat, näytenumerot, lahjalehdet, liitelehdet, lehtien liitteet, kansien sävyerot ym. Pelkkiä mainoksia ei ole otettu pääsääntöisesti mukaan joitain vanhimpia lukuun ottamatta. Lopussa on lisäksi muuta kiinteästi Aku Ankka lehteen liittyvää mielenkiintoista materiaalia. 

Jokaisen lehden ja erikseen indeksoidun liitteen otsikon jälkeen on suluissa ilmoitettu sen Inducksissa (http://coa.inducks.org/publication.php?c=fi/AA)esiintyvä indeksitunnus. Aku Ankan koko on B5 eli 17,3 x 25 cm, julisteiden, minisarjakuvien ym. erikokoisten julkaisujen koot ilmoitetaan erikseen kohteen yhteydessä. 

Lista ei välttämättä ole aivan täydellinen ja haluankin, että jokainen jolla on jotain täydennettävää, olisi yhteydessä meikäläiseen. Tehdään tästä kaikkia Aku hifistelijöitä ja Divarinpitäjiä palveleva luettelo. Kuvat ja tekstit ovat pääosin Hannu Heiskasen, M. Paanasen ja Auli Hämäläisen kokoelmista sekä Inducksista. Antti Peltolan Sarjakuvalistauksista on myös luvan kanssa saatu ottaa kopioita.  

Kiitän suuresti Antti Peltolaa aineiston oikoluvusta ja hänen tekemistään asiantuntevista lisäyksistä ja korjauksista tähän päivitykseen.

 

 

Hannu Heiskanen

Disney keräilijä

Esimerkki linkin takaa löytyvästä listauksesta:

1B/1954 Aku Ankka Grönlannissa virhepainama (AA1954B01)

Vasemmalla: Normaali version kansikuva

Keskellä ja oikealla: Kahden eri värivirheellisen version kansikuvat

Versioiden eroavaisuudet: Värivirheellisessä kannen taustaväri on yleensä tummempi, samoin kanootti. 

Sana Grönlannissa ei mahdu ruutuunsa ja ruudun taustaväri on eri kuin normaalissa versiossa. Ruudusta on olemassa ainakin kahta erilaista versiota. Tämä oli ensimmäinen Suomessa julkaistu Carl Barksin pitkä 30 sivuinen eepos ja eräs maailman sarjakuvakirjallisuuden helmistä. Sininen (myrkyllinen ja siksi nykyään kielletty) väri hehkuu vielä vuosikymmenten jälkeenkin kannessa lannistumattomana. Virhepainaman hinta liikkuu useissa sadoissa euroissa kunnosta riippuen.

Lopullisessa listauksessa tulee kuvat kaikista eri versioista.

  • Normaaliversio

    Kuvaus

  • Virhepainama versio 1

    Sana Grönlannissa ei mahdu ruutuunsa. Värivirheellisessä kannen taustaväri on tummempi, samoin kanootti.

  • Virhepainama versio 2

    Sana Grönlannissa ei mahdu ruutuunsa ja ruutu on korkeampi. Värivirheellisessä kannen taustaväri on tummempi, samoin kanootti.