Aku Ankan taskukirjojen erilaisia kansikuvaversioita

Hyväkuntoinen ensimmäisen taskarin ykköspainos alkaa olla kuumaa keräilijäkamaa!

 

 Tähän luetteloon olen kerännyt mahdollisimman täydellisen listauksen Aku Ankan taskukirjojen erilaisista kansikuvista ja eri painoksissa olevista eroavaisuuksista sekä kaikesta mahdollisesta taskarien valtavirrasta poikkeavasta tai taskareita jotenkin sivuavasta aineistosta. Mukana on mm. taskareiden erikoispainokset ja taskarien mukana tulleet liitteet sekä mahdollinen oheismateriaali (julisteet, myynninedistysmateriaali ym.).

 

Olen pyrkinyt sijoittelemaan joukkoon sinipohjaisia ”tietolaatikoita”, jotka täydentävät kokonaisuutta ja kuvaavat aikaa, jolloin kyseiset teokset ovat ilmestyneet. Ne sisältävät mm. eri lähteistä löytyneitä taskareita käsitteleviä artikkeleja, omia kommenttejani sekä nostalgisia taskarimainoksia ynnä muuta mielenkiintoista.

 

 

 

 

 

 

30.12.2016 päivitettyyn luetteloon pääset tästä: https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGYk51bWlza1BSQjQ/view?usp=sharing

 

 

Kuvat ja tiedot ovat pääosin omasta kokoelmistani sekä Inducksista ja Taskaritietokannasta. Osa kuvista on tallennettu muualta netistä löytyvistä aineistoista.

Yleistä Aku Ankan taskukirjoista INTRO

Pitkään Aku Ankan taskukirjoissa oli joka toinen aukeama mustavalkoinen ja vain joka toinen väreissä. Numerossa 154 siirryttiin kokonaan värillisiin taskukirjoihin. Vaikka jotkin sarjat saattavatkin olla mustavalkoisina parempia, hajottaa puoliväritys vaikutelman paremmaksi. Joka toinen aukeama mustavalkoisena saattoi olla aikoinaan rahakysymys. Väripainatus maksoi aika lailla enemmän ja kun kirjassa on satoja sivuja, säästettiin väreissä ja rahassa. 

Vuodesta 1995 alkaen taskukirjojen selkämykset ovat muodostaneet vuosittain jonkin kuvan. Selkämyskuva alkaa 1. painoksissa numerosta 178 ja kakkospainoksissa numerosta 86. Taskukirjoissa ei ole ollut koskaan mitään vakiopalstoja. Vain muutaman kerran niissä on ollut jokin artikkeli. 

Alussa taskukirjat olivat rakenteellisesti sidottu yhteen. Seuraava tarina alkoi siitä mihin edellinen jäi. Myöhemmin tästä käytännöstä luovuttiin - huonosta piirtojäljestä huolimatta, mutta monet muistelevat noita lämmöllä. Viimeiset yhtenäiskertomukselliset taskukirjat olivat No: 90 Kullan mahti ja No:107 Olympialaisten aika. Jo sitä aikaisemminkin oli silti ilmestynyt muutamia tarinakokoelmia ilman mitään yhteistä juonta. Varsinkin Mikki-kertomukset muuttuivat erillisiksi aikaisin. Ajan myötä päästiin myös toisesta alkupään taskukirjojen ominaisuudesta. Tässä tapauksessa muutos oli kylläkin hyvään suuntaan. 

Lisää muutoksia tapahtui taskukirjan 186 myötä, silloin alettiin julkaista tuplapaksuja Taskukirjoja puolivuosittain. Yhdessä tuplapaksujen ilmestymisen myötä alettiin myydä taskukirjatelineitä, joihin mahtui kätevästi koko vuosikerta. Ilmeisesti telineet eivät kuitenkaan menneet kaupaksi, sillä muutaman vuoden kuluttua niistä luovuttiin. 

Vuonna 1999 siirryttiin perinteisestä 12 Taskukirjasta vuosittain huimaan 13 opuksen vuosivauhtiin. Saman vuoden lopulla alettiin uusintapainoksiakin julkaista kokovärisinä ja paremmalla kansimateriaalilla, ensimmäinen tällainen taskukirja oli No:80 Taikaviitan tanssiinkutsu. Jo aikaisemmin oli sommiteltu uusia kansia uusintapainoksiin. Aku Ankan taskukirjojen uusintapainokset ilmestyvät kuusi kertaa vuodessa. Sarjassa nähdään vanhoja Taskukirjoja uusintapainoksina, jotka ovat nyt kokonaan värillisiä. Alkuperäisissä vanhoissa Taskukirjoissahan joka toinen aukeama oli mustavalkoinen. Taskukirjan takakannessa mainitaan aina seuraavan taskukirjan numero, nimi ja kansi, lukuun ottamatta tuplien ja triplojen takakansia. 

Taskukirjojen julkaisijayhtiöt ja vuodet: Sanoma Osakeyhtiö (1970-1981), Sanomaprint (1982-1993), Helsinki Media (1994-9/2001), Sanoma Magazines Finland (10/2001-2013), Sanoma Media Finland (2014-). 

Taskukirjojen tarjonta on laajaa. Divareissa niitä löytyy pitkät rivit ja esimerkiksi Huutonetissä oli 22.11.2014 Haulla: "aku taskukirja" peräti 3 378 hakutulosta! 

Runsaasti lisätietoa taskukirjoista löytyy Taskaritietokannasta osoitteesta: http://www.perunamaa.net/taskarit/index.php

Esimerkki luettelosta:

Aku Ankan taskukirja 9, Ota rennosti, Aku (AATK 9)

Kansikuva: Sukulaisten naamat leijuvat Akun ympärillä, piirtänyt Giuseppe Perego. Kansikuvien poikkeamat ykköspainoksesta on osoitettu nuolilla. Takakansi: Taavi kertoo jostakin.

Kirjan julkaisupäivä: 1972 (1.p.), 1978 (2.p.), 1985 (3.p.), 1990 (4.p.), sivuja: 256, hinta: 1.p. 3.95 (FIM), 2.p. XXX (FIM), 3.p. 13.90 (FIM), 4.p. 17.20 (FIM), koko: B6. Käännös: Marja Kelo.

Eri painosten kansikuvissa on pieniä eroja mm. Walt Disney nimen kirjoitusasussa sekä tuotetunnistekoodin esiintymisessä. Huutonetistä näyttää löytyvän vielä kaikkia painoksia. Hintataso liikkuu muutamasta eurosta pariin kymmeneen euroon. Kyseinen kirja on ensimmäinen, jossa ykköspainoksesta alkaen tekijänimi Walt Disney esiintyy kannessa.

Kuvassa ensimmäisen painoksen kansikuva (kaikkien painoksten kansikuvat, selkämys ja takakansikuvat tulevat mukaan lopulliseen listaukseen).