Disneyn kirjoja ja kirjasarjoja

 

Tähän tutkielmaosioon on kerätty tietoa sellaisista Disney kirjoista joita ei ole listattu Inducksiin, eli kirjat joissa ei ole sarjakuvia. Mukana on tosin muutama alkuaikojen sarjakuviksikin luokiteltava julkaisu. Kaikki tiedossani olevat linkit mahdollisiin täydentäviin mm. kuvallisiin sivustoihin on myös otettu mukaan, ne löytyvät heti kirjan nimen alta linkkeinä mm. Kansalliskirjastoon. Apua olen saanut mm. Sampo Haahdelta ja Jarkko Multaselta, siitä suurkiitos heille! Listaus ei ole vielä mm. kuvien osalta täydellinen ja toivonkin kaikkia keräilijöitä ja muita asioista tietoisia olemaan yhteydessä meikäläiseen, mikäli huomaat listalla puutteita. Tehdään tästä yhdessä mahdollisimman täydellinen kaikkia Disney keräilijöitä palveleva luettelo.

Tutkielma julkaistaan sen laajuuden vuoksi useammassa osassa vuoden 2017 aikana, joista ensimmäinen on valmistunut 12.11.2016.

 

Tämänhetkinen suunnitelma tutkielmien sisällöstä ja julkaisusta

Disney kirjat:

I   Disney kirjoja aihealueittain

II   Väritys, askartelu ja puuhakirjat

III  Disney kuvakirjat (vanhemmat)

IV  Disney kuvakirjat (uudemmat)

V  Disney kirjasarjat (1937-75)

VI   Disney kirjasarjat (1976-89)

VII   Disney kirjasarjat (1990-99)

VIII  Disney kirjasarjat (2000-)

IX  Lasten oman kirjakerhon kirjat

I Disney kirjoja aihealueittain INTRO

Disneyn muut kirjat tutkielman sisältö:
1.Disneyn kielikirjat
2.Disneyn nuottikirjat
3.Disneyn kokkikirjat
4.Disneyn tietokirjat
5.Disneyn urheilukirjat
6.Disneyn päiväkirjat
7.Muut Disney kirjat
 
Jokaisen osion alussa on ensin lyhyt esittely kunkin aihealueen kirjojen julkaisuista Suomessa. Tutkielman laajuus on vajaa kaksisataa sivua. 
 
26.2.2017 päivitettyyn ykkösosaan pääset tästä:

II Disneyn väritys, askartelu ja puuhakirjat INTRO

YLEISTÄ DISNEY VÄRITYSKIRJOISTA

Tässä osiossa keskitytään pääasiassa Suomessa tuotettuihin ja julkaistuihin Disney-aiheisiin maalaus- ja värityskirjoihin. Näiden lisäksi maassamme on ollut myynnissä lukuisia ulkomailla tuotettuja vieraskielisiä värityskirjoja jotka eivät kuulu tämän tutkielman piiriin. 

Walt Disney-aiheisten värityskirjojen listaaminen on tosin lähes mahdoton tehtävä, koska niitä on vuosien mittaan ilmestynyt satamäärin. Mukana on kuitenkin pääosin kaikki 1930-70-luvulla ilmestyneet kirjat kohtalaisen kattavasti. Värityskirjoissa eräänä vaikeutena on se, että läheskään kaikille uudemmille kirjoille ei ole haettu ISBN-tunnusta ja niitä ei siten esiinny Kansalliskirjaston luetteloissa.

Ensimmäiset Disney maalauskirjat ilmestyivät jo ennen sotia ja niistä ensimmäinen lienee vuonna 1936 ilmestynyt ”Maalaa meidät – Kolme possua”. Toinen ennen sotia ilmestynyt maalauskirja oli useina myöhempinäkin painoksina julkaistu klassikko ”Maalaaja Mikki”. 

Sota-aikaan ilmestyi myös muutamia maalauskirjoja, aiheina mm. Härkä Ferdinand ja Lumikki. Sotien jälkeen alkoikin sitten varsinainen maalauskirjojen buumi. Niin Kuvataide kuin Palettikin julkaisivat vuosina 1947-59 yhteensä neljättäkymmenettä erilaista maalauskirjaa. 

1960-luku oli hiljaisempaa aikaa, mutta 1970-luvulla maalaus- tai silloin jo värityskirjoiksi kutsuttuja teoksia alkoi ilmestyä tiheämmin. Sittemmin kyseisiä kirjoja on tippunut tasaista tahtia ja etenkin viime aikoina 2000-luvulla värityskirjat ovat kokeneet taas todellisen reinkarnaation ja nykyisin.

YLEISTÄ DISNEY ASKARTELU- JA PUUHAKIRJOISTA

Varsinaisesti ensimmäinen askartelu- ja puuhakirjaksi lajittelemani kirja on niinkin myöhään, kuin vuonna 1969 ilmestynyt ”Askartelukansio: Viidakkoteatteri”. 

1970-luvulla alkoi ilmestyä tiheämmin. Vuosikymmenen aikana ilmestyi nelisenkymmentä askartelukirjaa, joista useita sarjoina.  Kahdeksankymmentäluvulla tahti vain kiihtyi ja vuosikymmenen aikana ilmestyi viitisenkymmentä askartelukirjaa. 

Sittemmin kyseisiä kirjoja on tippunut tasaista tahtia ja etenkin viime aikoina 2000-luvulla värityskirjat ovat kokeneet taas todellisen reinkarnaation. 

Seuraavassa esitellään Disney väritys- puuha- ja askartelukirjoja ikäjärjestyksessä. Esitys ei ole täydellinen 1980-luvun jälkeiseltä ajalta. Etenkin 2000-luvulla värityskirjoja on ilmestynyt lukuisia.

Tutkielman laajuus on noin 400 sivua.

 
Kakkososaan pääset tästä:

III Disneyn kuvakirjat 1935-1999 INTRO

 Ensimmäiset Walt Disneyn kuvakirjat julkaistiin Suomessa WSOY:n toimesta vuonna 1935. Niissä seikkaili itseoikeutetusti Disney-hahmot maailmanlaajuiseen tietoisuuteen ponnahduttanut Mikki Hiiri. Kaikkein ensimmäinen Mikki kirja oli nimeltään ”Mikki-Hiiri etsii aarresaarta”. Teos oli pienikokoinen, mutta runsassivuinen niin sanottuun Big-Little formaatin mukainen kirja. 

Seuraava julkaisu oli saman kustantajan samana vuonna julkaisema vihkomainen nidottu kuvakirja ”Kolme pientä porsasta – kenpä sutta säikähtää”, josta otettiin uusintapainoksia vielä 1950-luvulla. Samaa teemaa noudattaa ”Kolme pientä porsasta uusia seikkailuja” vuodelta 1937, jota pidetään Suomen ensimmäisenä Disney sarjakuvana. 

WSOY:ltä ilmestyi vuonna 1936 toinen Mikki-aiheinen kioskikirja ”Mikki-Hiiri lentäjänä” (Mikki Hiiri kirjoitettiin tuolloin vielä väliviivalla). 

Aku Ankan ensiesiintyminen Suomalaisessa Disney-kirjallisuudessa osui vuoteen 1937. Tällöin vielä Setä Aaroniksi kutsuttu äksyluonteinen ankkaveijari seikkaili Kuvataiteen julkaisemassa isossa kuvakirjassa ”Mikin pienet serkut”. Tästä, kuten monesta monesta muustakin kuvataiteen kirjasta on julkaistu myös ruotsinkieliset versiot. Ne ovat suomenkilisiä harvinaisempia, todennäköisesti pienempien painosmääriensä vuoksi. 

Disney kuvakirjojen julkaisu jäikin pitkäksi aikaa Kuvataiteen kontolle, sillä kyseinen kustantaja julkaisi ennen sotia vielä neljä muutakin teosta. Opetusjulkaisu ”Mikki Hiiren aapinen” ilmestyi 1938. Kirja on ollut hyvin suosittu, koska siitä on otettu myöhemmin ainakin kahdeksan painosta mm. vuosina 1945 ja 1947.  ”Lumikki ja 7 kääpiötä” on saman nimiseen Disney elokuvaan perustuva vuonna 1938 julkaistu paksu satukirja, josta otettiin toinen painos vuonna 1939 ja myöhemmin muitakin painoksia. ”Lumikki ja seitsemän kääpiötä” niminen kuvakirja ilmestyi myös samana vuonna, samoin kuin ”Kolme pikku Mirriä”.

Juuri ennen talvisotaa, marraskuussa 1939, ehti ilmestyä kaksi Seura-lehden strippisarjakuvista koottua albumia: ”Elefantti Elmeri/Ruma Ankanpoikanen” ja ”Ankka Lampinen” (myös Aku Ankan varhainen nimitys) Yhtyneitten kuvalehtien kustantamana. Sota-aikaan ilmestyivät Kuvataiteen kuvakirjat Pinocchiosta ja Härkä Ferdinandista, joista etenkin jälkimmäinen on todella harvinainen.

Neljäkymmenluvun lopulla Kuvataide julkaisi vielä kaksi kirjaa: ”Lumikki ja prinssi” sekä ”Bambi”. Molemmat Disney animaatioelokuvien innoittamina oheistuotteina. Sitten kyseinen kustantaja jätti Disney kirjojen julkaisemisen, mutta jatkoi mm. Disney postikorttien parissa. 

WSOY tuotti 1950-luvun alkupuolella ”Tuhkimon” ja kaksi Ankkalinnan hahmoja esittelevää vihkomaista kirjaa: ”Tässä sitä tullaan” ja ”Tässä sitä ollaan taas”. 

Uutena kustantajana kuvaan astui vuonna 1951 Kustannusosakeyhtiö Tammi, tuottamalla pienen kirjasen ”Liisa Ihmemaassa”. Sittemmin Tammi tuotti Davy Crocketista kertovan seikkailukirjan sekä kaksi Disney tietoteosta: ”Maita ja kansoja” (1958) sekä ”Ystävämme atomi” (1964). 

Mielenkiintoinen yksittäistapaus, on vuonna 1958 julkaistu ”Satusarja I” –kirjanen, jossa ei ole lainkaan kuvia, ainoastaan tekstiä. Kirja lieneekin tarkoitettu opettajalle tai ohjaajalle luettavaksi ääneen lapsille. Julkaisijana toimi Finlandia kuva. Kyseisen sarjan muista kirjoista ei ole tietoa. 

Kuusikymmenluku oli hiljaista aikaa yksittäisten kirjojen julkaisun suhteen. Vasta vuosikymmenen lopulla WSOY julkaisi Nalle Puh –aiheisen kuusiosaisen kirjaformaatin. 

Seitsemänkymmenluvulla yksittäisiä kirjoja alkoikin sitten tupsahdella hiukan useammin, mutta ei kuitenkaan edes vuosittain. Vuosi 1978 oli yksittäisten kirjojen julkaisun suhteen ennätysvuosi, joka rikottiin vasta aivan vuosituhannen lopulla. Kaikkiaan 12 kirjaa ilmestyi tuona kyseisenä vuonna. 1970-luvulla ilmestyi monia klassisiksi muodostuneita komeita kirjoja, joista muutamat olivat pahvikoteloissa julkaistuja kirjapareja. 

Kahdeksan- ja yhdeksänkymmentä luvuilla kuvakirjoja on ilmestynyt lähes vuosittain. Aiheet olivat useimmiten samoihin aikoihin ilmestyneisiin Disney animaatioelokuviin liittyvää oheismateriaalia. Tämän aikakauden kirjat ovat pääosin kahden kustantajan: Sanoman ja Kirjaliton kustantamia.

Tutkielman laajuus on noin 160 sivua.
 
Kolmososaan pääset tästä:
 

IV Disneyn kuvakirjat 2000- INTRO

Tämä osio jatkaa valmistuttuaan siitä mihin edellinen jäi, eli siinä käsitellään 2000-luvulla Suomessa ilmestyneitä yksittäisiä Disney kuvakirjoja.

Tutkielma on työstövaiheessa ja arvioitu julkaisuaika on talvella 2017-18.

V Disneyn kuvakirjasarjat 1937-1975 INTRO

Ensimmäiset Walt Disneyn kuvakirjasarja julkaistiin Suomessa Kuvataiteen toimesta vuonna 1937. Siinä seikkaili itseoikeutetusti Disney-hahmot maailmanlaajuiseen tie-toisuuteen ponnahduttanut Mikki Hiiri.  Kuusiosainen pienikokoinen kirjasarja kantoi nimeä Mikki Hiiren kirjasto. Kirjojen tarina kulkee normaaliin tapaan kirjoitettuna, mutta välillä on kokosivun kuvia, joissa on teksti sivun alalaidassa. Kirjoista ilmestyi myös ruotsinkielinen versio nimeltä: 6. Små Musse Pigg –pöcker.

Seuraavaa kirjasarjaksi luonnehdittua Disney julkaisua saatiinkin sitten odottaa aina 1950-luvulle saakka. Suureen suosioon nousseissa Tammen kultaisissa kirjoissa  julkaistiin myös lyhyitä Disney-tarinoita. Kyseiset kirjat julkaistiin vuosien 1953-75 välillä. Samoja kertomuksia on julkaistu myös muissa kirjasarjoissa, kuten esim. Tammen hopeisissa kirjoissa, Tammen Disney kirjoissa, Tammen isoissa kultaisissa kirjoissa ja Kultaisissa kirjoissa.

Seuraavaksi ilmestyi vuonna 1955 Tammen kustantamana neliosainen Kultajyvä-kirjat –sarja. Sarja sisältää pienikokoisia nidottuja pehmeäkantisia kauniisti kuvitettuja kuvakirjoja.

Disneyn hankittua Zorron kustannusoikeudet, Otava julkaisi Suomessa vuosina 1960-63 kuusi Zorro-aiheista kirjaa. Kirjoissa on tarinan lisäksi mustavalkoisia kuvia Zorro elokuvista ja ne oli tarkoitettu hieman varttuneemmalle nuorisolle ja miksei aikuisillekin.

Sanoman tuottamat Pikkuruiset Minni-kirjat olivat hyvin suosittuja edullisen hintansa vuoksi. Näitä teoksia ilmestyi kaiken kaikkiaan 52 kappaletta vuosina 1965-72. Moni noina aikoinaan lapsuuttaan viettänyt muistanee kyseiset kirjaset.

Sen sijaan vuosina 1968-69 ilmestyneet Werner Söderströmin kustantamat Nalle Puh –kuvakirjat ovat ainakin nykyisin hyvin harvinaisia. Kaikista kirjoista en ole löytänyt edes suomenkielinisä kansikuvia käyttööni. Sarjassa ilmestyi kuusi kirjaa. 

Levysoittimien yleistyessä Suomessa 1960-luvulla muodostuivat ns. satulevyt suosituiksi lapsiperheissä. Usein levyn mukana tuli kuvitettu satuvihkonen, joista tässä yhteydessä esitellään vuosina 1966-72 julkaistut levyjen mukana tulleet vihkoset. Tässä tutkielmassa käytämme kyseisistä vihkosista nimeä: WD pikku LP-levyntarinavihot.

Kustannusosakeyhtiö Tammen vuosina 1970-71 julkaisemat Disneyn Kivat kirjat kuuluvat saman nimiseen laajempaan kirjasarjaan, jossa on julkaistu muitakin, kuin Disney kirjoja. Vuoden 1970 kirjat olivat muotoon leikattuja ja vuoden 1971 kirjat suorakaiteen muotoisia. Sarjassa ilmestyi molempina vuosina neljä kirjaa. 

Maksi Minni kirjat ovat Minni kirjojen formaatilla toteutettu suurempikokoinen kirjasarja, joka ilmestyi vain vuonna 1973. Sarjan kuusi kirjaa ovat numeroimattomia ja ne on painettu Sanomapainossa Helsingissä.

Viimeisenä Disney kirjasarjojen ykkösosassa esitellään Kirjaliton 1970-luvun alkupuolella tuottama kolmiosainen Satuja pienimmille -kirjasarja. Nämä kohtalaisen yleiset kirjojat ovat kovakantisia paksusivuisia kuvitettuja kokonaan värillisiä 10-sivuisia satukirjoja. Kirjoilla ei ole ISBN-numeroa, eikä niitä löydy Kansalliskirjaston luetteloista.

 

Tutkielman laajuus on 277 sivua.
 
Viitososaan pääset tästä:

 

VI Disneyn kuvakirjasarjat 1976-89 INTRO

Tämä osio jatkaa valmistuttuaan siitä mihin edellinen jäi, eli siinä käsitellään vuosien 1976-89 Suomessa ilmestyneitä Disney kuvakirjasarjoja. Tutkielman laajuus on tällä hetkellä noin 400 sivua.

Siirrymme siis Disneyn kirjasarja tutkielmassa 1970-luvun puoliväliin ja siitä eteenpäin. Tällöin kirjasarjojen julkaisu alkoi lisääntymään räjähdysmäisesti, eikä introssa ole syytä sen tarkemmin alkaa käydä läpi jokaista sarjaa erikseen. 

Tässä tutkielman osassa esitellään yli kolmekymmentä erilaista kirjasarjaa niiden julkaisujärjestyksessä. Osan sarjoista julkaisu kesti vuosia ja näin ollen sarjan uudemmat osat ovat huomattavan aikaisessa vaiheessa tutkielmaa. 

Käytännössä kaikki tämän tutkielman kirjat on suunnattu enemmän tai vähemmän pikkulapsille. Varsinaisia nuorison kirjoja ei tällä aikakaudella juurikaan tuotettu. Lisäksi on merkillepantavaa, että joistain sarjoista on ollut vaikeaa saada kuvallista aineistoa, kun toisista sitä löytyy runsaasti. Joitain kirjasia lienee julkaistu huomattavasti pienempinä painoksina ja ne eivät mahdollisesti ole saavuttaneet aikanaan suurta suosiota. Niinpä teoksia liikkuukin nykyjään heikosti ja niistä on myös netissä vähän tai ei lainkaan osumia. Puuttuvia kuvia olen pyrkinyt täydentämään ulkomaisen alkuperäisteoksen kuvilla, jotka usein osuvat melko hyvin kotimaisiin vastaaviin.

Osiossa esiteltävät Disney kirjasarjat:

 1. Walt Disneyn pienet kirjat

 2. Tammen pienet kirjat

 3. Satuset

 4. Taikamaan tarinoita

 5. Käsinukkekirjat

 6. Pete ja lohikäärme Elliott

 7. Pelastuspartio Benard ja Bianca

 8. Tiirailee kirjat

 9. Disneyn Pop-up kuvakirjat

 10. PR lastenkirjat – Mowgli

 11. Sekoita ja sovita

 12. Liikkuvat kuvat

 13. Walt Disneyn kertomuksia

 14. Isot PR lastenkirjat

 15. Walt Disneyn tarinoita

 16. Kirjaliton pikkuvihot

 17. Kantikkaat PR lastenkirjat

 18. PR lastenkirjat – Topi ja Tessu

 19. Pienet Puh kirjat

 20. Tekstittömät katselukirjat

 21. Disneyn kehysreunakirjat

 22. Ankkalinnan tarinoita

 23. Disneyn Super kirjasto

 24. Disneyn satumaa

 25. Musiikkisatu kasetin vihot

 26. Walt Disneyn pikkuiset

 27. Kultaiset kirjat

 28. Pienet kultaiset kirjat

 29. Sanoman kohokuvakirjat

 30. Oliver ja kumppanit

 31. Kirjaliton paksusivuiset Disney kirjat

 32. Sanoman satuvihot

 
Osa kirjasarjojen nimistä on tutkielman tekijän nimeämiä, koska niillä ei ole virallista nimeä.
 
Tutkielman laajuus on 411 sivua.

Kuutososaan pääset tästä: https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGX3VjVjJMcHFlWFE/view?usp=sharing

 

VII Disneyn kuvakirjasarjat 1990-99 INTRO

Tämä osio jatkaa valmistuttuaan siitä mihin edellinen jäi, eli siinä käsitellään vuosien 1990-99 Suomessa ilmestyneitä Disney kuvakirjasarjoja.Tutkielman laajuus on tällä hetkellä vajaa 450 sivua.

Tutkielma on työstövaiheessa ja arvioitu julkaisuaika on talvella 2017-18.

VIII Disneyn kuvakirjasarjat 2000- INTRO

Tämä osio jatkaa valmistuttuaan siitä mihin edellinen jäi, eli siinä käsitellään vuodesta 2000 lähtien Suomessa ilmestyneitä Disney kuvakirjasarjoja. Mikäli kirjojen määrä osoittautuu erityisen suureksi, osio vielä tarpeen vaatiessa jaetaan kahtia.

Tutkielma on työstövaiheessa ja arvioitu julkaisuaika on kesällä 2017.

IX Disneyn Lasten oman kirjakerhon kirjat INTRO

Tämä osio käsittelee Sanoman Lasten oman kirjakerhon Suomessa julkaisemia Disney kuvakirjasarjoja. Mikäli kirjojen määrä osoittautuu erityisen suureksi, osio vielä tarpeen vaatiessa jaetaan kahtia.

Tutkielma on työstövaiheessa ja arvioitu julkaisuaika on talvella 2017-18.

Esimerkki sivujen sisällöstä:

Kolme pientä porsasta – kenpä sutta säikähtää

Tämä on WSOY:n vuonna 1952 kustantama 32 -sivuinen kuvakirja, josta on samaisena vuonna otettu jo ainakin kolme lisäpainosta. Alkuperäisteoksen nimi on: Three Little Pigs. Who afraid of the Big bad wolf? Kirja on painettu Werner Söderström yhtiön laakapainossa Porvoossa. Kuvitus on yksiväristä (ruskea) värikkäitä kansia lukuun ottamatta ja koko on 240 x 180 mm.

Walt Disneyn kuvakirjojen kustantajia

Seuraavassa on esitelty pääosin kotimaisia kirjakustantajia, jotka ovat julkaisseet Disney-aiheisia kirjoja Suomessa.

 

Werner Söderström Oy (WSOY)

Werner Söderström Osakeyhtiö (lyh. WSOY) on suomalainen yleisen kirjallisuuden kustantaja. WSOY on perustettu vuonna 1878. Vuosina 1999–2011 WSOY kuului Sanoma-konserniin. Keväästä 2011 alkaen WSOY on ollut ruotsalaisen mediakonserni Bonnierin omistuksessa ja osa Bonnier Books Finlandia. Samalla kun Bonnier osti WSOY:n yleisen kirjallisuuden liiketoiminnan, se myi Tammen oppikirjakustantamisen osaksi Sanoma Prota. Bonnier Books Finlandiin kuuluvat WSOY:n lisäksi Kustannusosakeyhtiö Tammi, Readme sekä neljä kirjakerhoa. Nämä muodostavat yhdessä Suomen suurimman yleisen kirjallisuuden kustantamoryhmän. WSOY kustansi mm ensimmäiset Suomessa julkaistut Disney-aiheiset kuvakirjat.

Kustantamo Kuvataide Oy

Kuvataide oli eräs varhaisimmista painetun Disney-aiheisen materiaalin levittäjistä Suomessa. Kirjojen lisäksi yritys tuotti mm. postikortteja, värityskirjoja, siirtokuvia, lahjapaperiarkkeja, lautapelejä, lasten pelikortteja, joululahjapakettikortteja ja palapelejä. 

Kustannusosakeyhtiö Tammi

Kustannusosakeyhtiö Tammi on vuonna 1943 perustettu kirjankustantamo. Sen omistaa ruotsalainen Bonnierin mediakonserni. Bonnier osti 2011 WSOY:n yleisen kirjallisuuden liiketoiminnan Sanomalta, jolle se puolestaan myi kaupassa Tammen oppimateriaalien liiketoiminnan. Tammi, WSOY, Readme ja Bonnier Kirjat muodostavat yhdessä yleisen kirjallisuuden kustantajaryhmän Bonnier Books Finlandin, joka on Suomen suurin.

Sanoma Osakeyhtiö

Helsingin Sanomien edeltäjä, Päivälehti, perustettiin jo vuonna 1889. Vuonna 1999 sanomalehtikustantaja Sanoma, kirjankustantaja WSOY, aikakauslehtikustantaja Helsinki Media ja sijoitusyhtiö Devarda yhdistyivät Sanoma WSOY:ksi. Yhtymä muutti nimensä Sanomaksi vuonna 2008. Aku Ankkaa ja muita Disney sarjakuvia jo vuodesta 1951 saakka tuottanut Sanoma sai luvan kustantaa Disney kuvakirjoja vasta 1970-luvulla.

Finlandia kuva Oy

Finlandia kuva on opetusmateriaalin kustantamiseen keskittynyt yritys, joka on tuottanut ainakin yhden Disney-aiheisen satulukemiston.

Yhtyneet kuvalehdet

Yhtyneet Kuvalehdet Oy on vuonna 1934 perustettu aikakauslehtiä ja verkkopalveluita kustantava yhtiö. Otava ja Werner Söderström perustivat yhtiön omien aikakauslehtiensä julkaisijaksi. Nykyisin yhtiö kuuluu Otava-konserniin, joka syntyi vuonna 1998 Otavan lunastaessa itselleen WSOY:n osuuden Yhtyneet Kuvalehdet Oy:n, Suuri Suomalainen Kirjakerho Oy:n ja Acta Print Oy:n osakkeista. WSOY:n piti irrottautua yhtiöstä, koska se oli fuusioitunut Sanoma Oy:n kanssa. Yhtiön nykyinen nimi Otavamedia otettiin käyttöön 1.4.2010.

Kirjalito

Egmont Kustannus / Kirjalito Oy Ab on Egmont-konsernin omistama julkaisutalo. Se julkaisee muun muassa lasten ja nuorten katselu- ja satukirjoja, äänisatuja, väritys- ja puuhakirjoja, tietokirjallisuutta, pelejä, kiiltokuvia ja muita puuhatuotteita. Suurin osa julkaisuista on käännöskirjallisuutta. Yhtiön kotipaikka on Helsinki. Suomen Egmontiin kuuluu Kirjaliton lisäksi Tampereella lähinnä lehtiä ja sarjakuvia julkaiseva Egmont Kustannus.

Gummerus

Gummerus Kustannus Oy on suomalainen kirjankustannusyhtiö, jonka omistaa holdingyhtiö Gummerus Oy.Gummerus on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut yleiskustantamo. Yrityksen perusti vuonna 1872 Jyväskylässä lehtori Kaarle Jaakko Gummerus vaimonsa Gustafvan kanssa. Vuonna 1985 Gummerus Kustannus Oy siirtyi Helsinkiin. Yritys julkaisee vuosittain pari sataa uutuusteosta.Gummerus Kustannus osti Ajatus Kustannusosakeyhtiön toukokuussa 2001. Ajatus Kirjat säilyi toimituksellisesti itsenäisenä yksikkönä kesäkuuhun 2009, minkä jälkeen se on ollut enää brändi. 

Prima-Vista

Prima-Vista on helsinkiläinen nuotteja ja nuottivihkoja kustantanut yritys. Yritys on julkaissut joitain Disney elokuvien nuottivihkoja. 

Musiikki Fazer

Musiikki-Fazer on historiassaan Suomen merkittävin musiikkialan yritys mm. Fazerin musiikkikauppa. Yritys laajensi musiikkikustannusalalta äänilevyalalle jo vuonna 1910 ja tunnetaan sittemmin Musiikki-Fazerina. Yritys on julkaissut joitain Disney elokuvien nuottivihkoja. 

Warner/Chappell Music Finland Oy

Warner Music Finland Oy on suomalainen levy-yhtiö, joka on osa kansainvälistä Warner Music Group -konsernia. Konserniin kuuluu myös musiikkikustannusyhtiö Warner/Chappell Music Finland Oy. Warner Music Finland Oy:n kotimaisen tuotannon päällikkönä toimii Asko Kallonen. Pörssiin vuonna 1989 listautuneen monen levymerkin katalogit omistaneen Musiikki Fazerin osti kansainvälinen suuryritys Warner Music vuonna 1993. Aiempaan uudelleen nimettyyn Warner Music Finland osakeyhtiöön sulautui mm. 30.11.1994 Fazer Musik Ab osa. Yhtiön aiemman nimen historia ulottuu 17.01.1933 asti. Yritys on julkaissut Disney elokuvien nuottikirjan.

Paletti

Arnold Tilgmann perusti talvisodan jälkeen taidekustantamo Paletin, joka tuotti aikoinaan Disney värityskirjojen lisäksi mm. useita Disney-aiheisia postikorttisarjoja. Paletti painatti julkaisunsa herra Tilgmanin pääasiallisessa omistuksessa olleessa Lehtipaino Oy:ssä. Paletin vuosina 1987-93 omistanut Rautakirja ehti lyhyen omistajuutensa aikana hävittämään perinteikkään Paletin arkistot! 

Lasten oma kirjakerho

Lasten Oma Kirjakerho on Suomen suurin lastenkirjakerho. Kerho on perustettu vuonna 1975, ja sitä kustantaa Sanoma Media Finland Oy:n Kids Media. Lasten Oma Kirjakerho on leikki-ikäisille suunnattu kirjakerho, joka myy Disney-aiheisia satu- ja puuhakirjoja. Kirjakerholla on oma kerholehti, joka ilmestyi kerhon alkuvuosina nimellä Kikero. 

Kustannusosakeyhtiö Otava

Kustannusosakeyhtiö Otava on yksi Suomen vanhimmista ja suurimmista kirjankustantamoista. Otava on ollut merkittävä suomenkielisten kirjojen ja runokokoelmien julkaisija jo varhain. Otava on julkaissut mm. 1970-luvun taitteissa muutamia Disney-aiheisia askartelukansioita. 

Ab. Finska Alga

Todennäköisesti ruotsalaisen Algan Suomessa toimiva yritys, joka julkaisi joitain Disney kirjoja ainakin 1940-luvulla.

Egmont Kustannus

Egmont Kustannus Oy Ab on kansainvälisen Egmont-konsernin ja Sanoma Magazinesin puoliksi omistama yhteisyritys ja osakeyhtiö. Egmont Kustannus julkaisee sarjakuva-, lasten- ja urheilulehtiä sekä sarjakuva- ja lastenkirjoja ja puuha- ja värityskirjoja. Lasten kirja-, puuha- ja pelituotteita julkaistaan aputoiminimellä Kirjalito. Entinen sarjakuvajulkaisija Semic on nykyisin osa Egmontia. Egmont Kustannus lopetti suomenkielisen mangan julkaisun vuoden 2013 lopussa. Egmont Kustannuksella on lisenssejä useiden yritysten kanssa, kuten Disney, Mattel ja Hasbro. Lisenssituotteina julkaistaan paitsi sarjakuvia ja lehtiä, myös kirja-, väritys- ja puuhatuotteita useista tutuista hahmoista ja brändeistä. 

inter-nordic marketing förlags ab

Ruotsalainen lastenkirjojen kustantaja, joka on tuottanut myös Suomeen suomenkileisiä lasten puuhakirjoja 1980-luvun alussa. 

Karjalainen

Joensuussa ilmestyvä Sanomalehti Karjalainen julkaisi ainakin yhden Disneyn Ihmellinen Luonto –aiheisen kirjan vuonna 1969. 

Seaflower Oy

Toimintansa lopettanut helsinkiläinen kirjakustantamo, joka on julkaissut ainakin yhden Disney-aiheisen kirjan. Simo Sjöholmin: Carl Barks ja hänen tuotantonsa (1992). 

LOVE kirjat

Kyseinen helsinkiläinen kustantamo on julkaissut ainakin yhden Disney-aiheisen kirjan: Kuinka Aku Ankkaa luetaan (1980).

Johnny Kniga

Kyseinen helsinkiläinen kustantamo on julkaissut ainakin yhden Disney-aiheisen kirjan: Duck City (2008). 

Helsingin kaupungin taidemuseo

Ainakin yhden Disney taidetta (Walt Disney ja Euroopan taide” käsittelevän kirjan julkaissut toimija. 

Teos

Kustannusosakeyhtiö Teos on vuonna 2003 perustettu itsenäinen yleiskustantamo, joka julkaisee vuosittain viitisenkymmentä suomenkielistä kauno- ja tietokirjaa. Myös yksi Disney auheinen yhteiskuntafilosofinen kirja mahtuu joukkoon (Ankkalinna lajien synty, 2004). 

Brimar Publishing inc.

Kanadalainen kirjankustantaja joka on 1990-luvun lopussa tuottanut sarjan pieniä Disney kirjoja. 

Helmi Kustannus

Helsinkiläinen kirjankustantamo, joka on tuottanut 2000-luvulla ainakin kaksi Disney teosta (Disney aarteet ja Disney aarrekammio). Yhtiö kuuluu Bonnier konserniin.

Näin opin englantia

Oma englannin sanakirjani

Opetellaan englantia

Opi englantia Akun ja Mikin kanssa

Opi ruotsia Akun ja Mikin kanssa