Disney purukumit Suomessa

Alla olevan linkin takaa löytyy 9.4.2017 päivitetty tutkielma Suomessa myynnissä olleista Disney-aiheisista purukumeista:

https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGdjZRWDVfZ3hxWWc/view?usp=sharing

 

Selvyyden vuoksi listasin ulkomaisia Disney-aiheisia purukumisarjoja joita ei tietääkseni ole ollut suomessa myynnissä. Silti niitä liikkuu silloin tällöin esim. Huutonetissä:

https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGSUJyak9oTzV0aXM/view?usp=sharing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomessa myydyt Disney purukumit

Tälle sivustolle on kerätty Suomessa kautta aikain myytyjä Disney purukumeja ja niiden kääreitä sekä kuvia, unohtamatta tietenkään sarjojen keräilykansioita. 

Yleistä

Suomessa on ollut myynnissä Disney-aiheisia purukumeja aina 1960-luvun puolivälistä lähtien. Valmistajista eniten erilaisia purkkasarjoja on tuottanut turkulainen Hellas. Jenkki tuotenimellä kyseinen valmistaja on julkaissut peräti kuusitoista Disney-aiheista purukumisarjaa. Leafiksi nimensä muuttanut yritys myytiin ulkomaille 1990-luvunloppupuolella. 

Hellaksella Disney tuotteita ideoi Huhtamäen markkinointimies Eki Leskinen ja toteutuksista vastasi yleensä Pelle Funck. Kääreet ja tukkupakkaukset valmisti varsinaissuomalainen, edelleen toimiva pakkausalan yritys Euran paperi. 

Muista kotimaisista valmistajista voi mainita SOK:n omistaman Pandan sekä Chymoksen, jotka tuottivat Disney purkkaa 1960-luvulla. 

Elokuva-aiheiset Disney purukumisarjat

Monet Disney purukumisarjat perustuvat johonkin Disneyn julkaisemaan pääasiassa klassikkoelokuvaan. Ensimmäinen elokuvaan perustuva purkkasarja olikin juuri Miekka kivessä klassikkoon perustuva OK-merkillä julkaistu Taikuri Merlin -sarja vuodelta 1965. 

Seuraavan elokuvapohjaisen sarjan teki Panda elokuvasta Viidakkokirja vuonna 1968. Tämän jälkeen Jenkki pääsi vauhtiin omine sarjoineen ja käynnisti monivuotisen julkaisutoimintansa vuonna 1971 Aristocats -sarjallaan. Muut valmistajat luopuivat tässä vaiheessa leikistä ja Disney purukumeja valmisti siitä lähtien Suomessa ainoastaan yksi yritys. 

Hellaksen Jenkki nimellä julkaisemat Disney purukumisarjat sisälsivät yleensä keräilykirjan ja siihen liittyvät purukumeista saatavat 120 erilaista tarraa. Liimaamalla kuvat kuvitettuun ja tekstitettyyn kirjaan oikeille paikoilleen saa teoksen tarinan ikään kuin ”elämään”. Näin purkanjauhajat koukutettiin hankkimaan juuri kyseisen sarjan tuotteita. 

Elokuviin perustuneet keräilykirjan sisältämät Jenkki Disney sarjat ovat valmistusvuosijärjestyksessä: Robin Hood 1974, Kaunotar ja Kulkuri 1975, Pelastuspartio Bernard ja Bianca 1978, Lupsakkaat luppakorvat 1979, Avaruusseikkailu Musta aukko 1980 ja Dumbo 1981.

Sarjakuva-aiheiset purukumisarjat

Vuosina 1972-75 Hellas tuotti kolmea 40-kuvaista sarjakuva-aiheista Aku Ankka salmiakkipurukumia. Vuoden 1972 sarjassa ei ollut puhekuplia ja vuoden 1975 puhekuplallista sarjaa julkaistiin myös ruotsiksi Kalle Anka -nimellä. 

Vuonna 1973 Aku Ankka -lehden kansikuviin pohjautuvan 120-osaisen ilman keräilykirjaa julkaistun purkkakuvasarjan nimeltään Ankkalinnan Sankarit. Kyseisen sarjan tarrat olivat värikkäitä ja näyttävän näköisiä ja kun keräilykirjaa ei ollut lapsukaiset liimailivat kuvia minne hyvitti. Näin ollen nykyjään kuvat ovat kohtalaisen harvinaisia verrattuna muihin saman aikakauden sarjoihin. 

Hellas julkaisi vuonna 1977 numeroimattoman 40-kuvaisen Pallopurkka-sarjan, jonka kääreissä Mikki tovereineen seikkailee. 

Vuonna 1987 Hellas toi Hollannista Maple Leaf -tehtaan Aku Ankka sarjakuva-purukumia joka lyhyen vaiheen jälkeen muuttui kansainväliseksi Donaldiksi. Edellä mainitut suomenkieliset purkkakääreet ovatkin nykyjään melkoisia keräilyharvinaisuuksia.

Donald -nimellä purukumia tehtiin Hollannin lisäksi Leaf -konsernin tehtailla Puolassa ja edelleen Wuxi Leaf tehtailla Kiinassa. Kaikissa sarjoissa toistuivat samat 103 mykkää kuva-aihetta, joiden tarinassa ei yleensä ollut päätä eikä häntää. Lisäksi kuvien painoasu ja etenkin leikkaustarkkuus olivat usein heikohkoja. 

Mikki Hiiri aiheiset purukumisarjat

Vuosina 1965 ja 1967 Chymos julkaisi OK-merkillä kolme erillistä purukumikeräilysarjaa nimellä Mikki Hiiri ja kumppanit. Kyseisistä lisenssillä valmistetuista länsi-saksalaisista pallopurkkasarjoista on seitsemää erilaista variaatiota ja niissä yhteensä parisensataa erilaista ohuelle paperille painettua kuvaa. 

Mikki teki toisen tulemisensa vuonna 1991 Leafin julkaisemassa sarjassa Mickey&Pluto vuonna 1991. Sarjaan kuuluu viisikymmentä numeroitua tarraa Mikin uran alkuvuosilta. 

Mainittakoon myös, että vuonna 1987 Leaf-Hellaksen Irlannin tehtaalla teetettiin kuvatonta Mickey Mouse -pallopurukumia ja 1991 myös kuvatonta Mickey Xylifresh -purukumia. 

Mikin ystävätär Minni sai myös oman purukuminsa vuonna 1987 kun Hellas-Leaf julkaisi Totally Minnie&Co purkkasarjan. Sarjaan kuuluu 80 kuvaa ja niissä esiintyy pääosissa juurikin Minni Hiiri. Minni-nimeä käytettiin myös vuonna 1992 myyntiin tulleessa kuvattomassa Minnie Xylifresh -sarjassa. 

Mikin aisapari Hessu Hopo sai myös oman purkkasarjansa vuonna 1984. Vain 20 käärekuvaa sisältänyt Sport Goofy –sarja on Suomessa erittäin harvinainen ja epäilläänkin sitä tehdyn pääasiassa vientiin.

Ulkomaalaisia purkkasarjoja Suomessa

Suomeen on tuotu kotimaassa tuotettujen purukumisarjojen lisäksi myös lukuisa joukko ulkomaalaisia Disney-aiheisia purkkasarjoja. 

Vanhin niistä lienee 60 mustavalkoista tatuointikuvaa sisältävä Dandyn vuonna 1970 julkaisema sarja nimeltä Disney Tattoos. Muita Dandyn Suomessa myymiä sarjoja ovat: Vuonna 1974 ilmestynyt 32-tarrainen Robin Hood, 20 Disneyn tatuointikuvaa sisältänyt Tattoo vuodelta 1975 ja vuonna 1988 ilmestynyt 40+26 kuvaa sisältänyt palapeli/peli-–purkkasarja Duck Tales. 

Vuosina 1974-75 länsi-saksalainen OK julkaisi Suomessa kaksi pallopurkkasarjaa: ensin 50-käärekuvaisen Ballon Kaugummi Disneyn ja seuraavana vuonna niin ikään 50-kuvaisen Bubble Ball Disneyn. 

Suomeen on tuotu myös Disney-purkkavalmistaja Candy Teamin sarjoja. Se on julkaissut vuosina 1992-93 kolme erilaista Donald Duck purkkasarjaa. 

Lisäksi on muutamia pienempiä purukumien maahantuoja, joiden tuotteista on hyvin harvakseltaan tietoja. Niitä on kuitenkin listattu mukaan sen mukaan kun niistä tietoja sivutontekijöillä on ollut käytettävissään. 

Lopuksi

Yritystoiminnan globalisoiduttua Suomessa ei enää valmisteta purukumeja vaan kaikki purkat ovat nykyjään tuontitavaraa.

 

Seuraavassa pikaesittely yleisimmistä Disney aiheisista purukumisarjoista Suomessa:

Kuvaus

Kuvaus

Kuvaus