Ankkalinnan väkeä figuurihahmoina

Pitkäaikaisena Disney fanina ja keräilijänä laatikon pohjilleni oli aikojen saatossa kertynyt myös erinäinen määrä Disney oheistuotteina tulleita figuureja ja muita pikku hahmoja. Koska päätin pitää stressittömän kesäloman ja tehdä ainoastaan kaikkea hauskaa sekä mielenkiintoista, päätin hiukan selvittää näidenkin pitkään uinuneiden olioiden kohtaloita. Toki niitä on tullut hankittua aivan viime vuosinakin aina kun jonkinlaista, etenkin nostalgista aineistoa on löytynyt. Tämä kirjoitus ei ole missään nimessä mikään tieteellinen tutkielma, mutta toivottavasti se valaisee edes hiukan tätäkin puolta Disney keräilystä. Keskitin myös tarkasteluni pääosin Suomessa liikkuneisiin ja etenkin juuri Ankkalinnan (Akun ja Mikin klaanit) väkeä koskeviin hahmoihin. Kuten yleensä kohdallani käy, lopulta homma karkasi käsistäni ja esityksestä tuli lähes kuusikymmensivuinen selvitys aiheesta. Tosin tämäkin on vain pintaraapaisu, sillä lopulta huomasin tehtävän ylivoimaisen laajaksi. 

 

Oheisen linkin takaa pääset tarkastelemaan koko tutkielmaani figuurihahmoista:

https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGNFA1Slc2X0FMZWM/view?usp=sharing

 

Ohessa polku innokkaan suomalaisen figuurikeräilijän Tino Janssonin kotisivuille:

http://disneyintoilija.suntuubi.com/?cat=1

 

 

 

 

 

Esimerkki sivujen sisällöstä:

Louis Marx (USA) 

Vasta muovin tullessa yleiseen käyttöön leikkikaluteollisuudessa alkoi myös näiden pikku hahmojen suurimääräisempi tuotanto ja voittokulku. Yhdysvalloissa muovisten muovifiguurien tuotanto käynnistyi 1950-luvulla ja eräs sen nimekkäimmistä pioneereista oli muun muassa muovisotilaita valmistanut Louis Marx -yhtiö. Marx valmisti figuureja Yhdysvaltojen lisäksi myös Englannissa, Meksikossa, Saksassa, Kiinassa ja Hong Kongissa. Marxin figuurit ovat pienikokoisia, vain 3,5 cm korkuisia.

 

Figuureita 1

Figuureita 2

Figuureita 3

Figuureita 4

Linkkejä Disney figuureihin:

Vanhimpia Ankkalinnan hahmojen pikkupatsaita on ilmestynyt markkinoillemme jo ennen 1950-lukua. Varhaisimmat niistä keraamisina, kumisina kovamuovisina tai metallisina. Etenkin USA:ssa kyseiset figuurit ovat arvossaan ja niistä maksetaan keräilijäpiireissä jopa useita satoja dollareita.

 

http://gideo.se/index.php?route=product/category&path=283_64

http://disneycollection.se/category/mickey-mouse-co/