Disney pelit

Tällä välilehdellä esitellään tutkielmat Suomessa julkaistuista Disneyn kortti- ja lautapeleistä. Uskoisin, että vanhemman pään pelit on melko täydellisesti esiteltynä. Uudemmissa on varmasti puutteita, sillä niitä on julkaistu todella runsaasti eikä etenkään tuontipeleistä ole olemassa minkäänlaisia luetteloita. 

Olen päivittänyt huhtikuun 2017 alussa kaikki entiset pelitutkielmat. Uutena mukana on Disney lehtien pelit tutkielma. 

Mikäli tiedät muita Disneyn kortti- tai lautapelejä Suomessa julkaistun tai Sinulla kuvia tai täydentävää tietoa esittelemistäni peleistä, otasn tietoa ilomielin vastaan.

Disneyn pelikortit Suomessa INTRO

Tässä osiossa esitellään suomalaisten pelituottajien valmistamia ja Suomessa markkinoimia Disney-aiheisia korttipelejä kautta aikain.
  
Suomalaisia pelituottajia:
 
Paletti
Kuvataide
Fenno Alga
Kirjalito
Pelito
Nelostuote Oy (Tactic)
Sanoma
Lasten oma kirjakerho
 
Korttipeli on pelikorteilla pelattava peli. Vaikka korttipelejä voidaan pelata lähes millaisilla korteilla tahansa, Euroopassa yleisimmin käytetään 52-korttista pakkaa. Näillä korteilla voi pelata sadoittain erilaisia pelejä. Korttipakkoja on kuitenkin monia erilaisia, kuten tarot- ja Uno-kortit. Lisäksi on olemassa keräilyyn perustuvia korttipelejä, kuten Magic: The Gathering. Korttipelejä pelataan myös uhkapeleinä. Yleisin rahapeleistä on pokeri.
 Korttipelillä tarkoitetaan peliä, jota pelataan yhdellä tai useammalla korttipakalla. Korttipelillä viitataan Suomessa usein ranskalais-englantilaisella 52 kortin pakalla pelattaviin peleihin. Korttipakkoja on kuitenkin monia erilaisia, vaikka monet eurooppalaiset pakat eroavat toisistaan lähinnä kuvitukseltaan. Tarot-kortit ovat hieman erilaisia, mutta nekin perustuvat perinteisiin pelikortteihin.
 

Korttipelit tutkielma (päivitetty 7.4.2017) löytyy seuraavan linkin takaa:

https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGR0gwZXpkV2FjcEk/view?usp=sharing

Disneyn Suomessa tuotetut lautapelit INTRO

Ensimmäiset Suomessa tuotetut Disney-aiheiset lautapelit liittyvät aikalaisiin Disney hahmoihin, mm. Kuvataiteen vuonna 1939 julkaisema Lumikki Satupeli kuuluu tähän kategoriaan. Muista ennen sotia julkaisuista Disney peleistä Suomessa itselläni ei ole tietoa. 

Seuraavat pelit julkaistiin 1950-luvulla Kuvataiteen ja Paletin toimesta. Kyseiset yritykset jatkoivat Disney pelien julkaisua myös 1960-luvulla ahkerasti. 1970-luvulla mukaan tulivat Fenno-Alga ja 1980-luvulla Kirjalito. Kuvataide lopetti Disney peliensä tuotannon jo 1960-luvulla. Pelito-niminen yritys julkaisi muutamia Disney-pelejä 1980-luvun lopulla. 

Nykyisin Suomen Disney pelituotantoa hallitsee käytännössä yksinvaltaisesti Tactic. Yritys toimi aiemmin nimellä Nelostuote ja sen aikuisesta tuotannosta on tiedossa yksi peli 1960-luvun lopulta. 

Useimpien vanhemman pään pelien alkukoti on Ruotsissa, jossa Alga yhtiö tuotti useita Suomessakin eri yhtiöiden nimissä julkaisemia pelejä. 

Seuraavassa lautapelit esitellään tuottajittain ikäjärjestyksessä. Mukaan on otettu myös suomalaisten peliyhtiöiden ulkomailla omalla logollaan teettämät pelit.

Suomessa tuotetut Disney lautapelit. Päivitetty 11.2.2018:

https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGSVl4Z0xWekxEbFU/view?usp=sharing

 

 

Disneyn tuontilautapelit Suomessa INTRO

Seuraavaan on listattu ulkomailla tuotetut Suomessa myynnissä uutena olleet Disney pelit jotka ovat tiedossani. Pelit on esitelty valmistajittain vanhimmasta uusimpaan. Vanhimmat Disney pelit olivat pääasiassa kotimaassa tuotettuja, mutta globalisaation myötä ulkomaalaisten pelien vyöry on täyttänyt kauppojen hyllyt. Nykyisin yhä useampi Disney peli onkin tuotettu muualla kuin Suomessa. 

Myös pelien valmistajia on ollut useita. Jotkin vanhemmista valmistajista ovatkin jo lopettaneet toimintansa, eikä niistä siksi tahdo löytää juurikaan tietoja. Maantieteellisesti ulkolaisten pelien valmistajat jakaantuvat siten, että yhdys-valtalaisia valmistajia on viisi, ruotsalaisia ja saksalaisia kolme, englantilaisia, espanjalaisia ja italialaisia kaksi, venäläisiä ja brasilialaisia yksi. 

Tutkielmassa esiteltyjen Disney lautapelien määrät tuottajittain: 

Clementoni  25, Ravensburger  15, MB Peli  14, Educa  10, Hasbro    5, Kärnan    5, Parker    3, Jumbo    3, Selecta    2, Lisciani    1, Zvezda    1, Estrela    1, Play Time    1, Mattel    1, Falcon    1, Kasper    1, Klee    1, IMC Toys    1, Brio    1, Cardinal    1

Suomeen tuodut Disney lautapelit (päivitetty 11.2.2018):

https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGQVprS3Vfdlc3WFk/view?usp=sharing

 

 

Disney lehtien pelejä Suomessa INTRO

Seuraavaan olen koonnut pääasiassa Aku Ankka lehdissä liitteinä ja Aku Ankan satasivuisten sekä Prinsessa-lehden sivuilla olleet lautapelit, jotka uskon kaikki olevan mukana. Muissa Disney lehdissä (Nalle Puh, Roope-Setä, Autot ym.) on ollut myös erilaisia pelejä, mutta toistaiseksi niitä en ole listannut. Iines lehdissä ei ole ollut peliliitteitä. Joitain Disney sarjakuvakirjojen mainoskirjeitä, joissa on ollut mukana pelejä olen myös listannut mukaan. Niin sanottuja kertakäyttölautapelejä, joissa tarvitaan esim. kynää väritykseen ym. En ole listannut mukaan. 

Aku Ankan peleistä

Arpakuution avulla pelattavia tavanomaisia pöytäpelejä lähetettiin tilaajalahjoiksi muutamaan kertaan. Vuosina 1962 ja 1965 tuli lahjana Aku Ankan lomapeli. Vuonna 1964 tilaajalahjakuoressa oli mukana hauska Aku ja Hessu -taittopeli. Keräilijän kokoelmiin kuuluvat tietysti myös pelien mukana mahdollisesti tulleet pelinappulat, jotka ovat sisältyneet ainakin vuoden 1965 lomapeliin. 

Vuodesta 1974 lähtien alettiin julkaista Aku Ankka lehden liitteinä aluksi syksyisin (numeroissa 44 tai 45) erilaisia ajanvietepelejä. Useimmiten pelityyppinä oli perinteinen lautapeli, mutta myös korttipelit, ristikot ja erinäiset pohdintapelit tulivat kuvaan myöhemmin ja osoittautuivat lukijoiden suosimiksi. 1980-luvun alusta pelit siirtyivät alkuvuoden lehtiin, yleensä hiihtoloman seutuville. 

Lisää leikkelemistä vaativat myös lukijoille suurta miettimistä tuottaneet pelit: Kolmiodraama (1985), Hunaja-kennosto (1988), Poca-draama (1996) ja Keisarin uudet kuviot (2001). Näissä oli ideana sovittaa hahmojen osat yhteen siten, että jokaiselle sivulle löytyy oikea pari. 2000-luvun alkupuolelle oli ominaista, että irtonumeroina myytävissä Aku Ankoissa oli mukana etsintäpeli. Niitä on ollut kaikkiaan useita erilaisia.

Taskareiden peleistä

Muovitettuna myytävien taskareiden liitteistä löysin ainoastaan yhden lautapelin: Jättilinnan ryöstö, joka ilmestyi Vuonna 2003 Taskukirjan teemanumerossa No:5: Velhojen valtakunta.

Aku Ankan satasivuisten pelejä

Alkupään satasivuisissa oli sijoitettuna erilaisia lautapelejä lehden sivuille. Hotkut olivat yhden sivun kokoisia, toiset taas aukeamakokoa. Tämä käytäntö jatkui vuosina 1960-66, jonka jälkeen ko. lehdissä ei enää ilmaantunut lautapelejä.

Prinsessa lehtien pelejä

Prinsessa lehdessä on sen ilmestymisen aikana ollut runsas joukko erilaisia lautapelejä. Itse omistan lähes jokaisen numeron ja poimin sieltä mukaan kaikki ns. ”kestopelit”, jotka on tarkoitettu pidempiaikaiseen käyttöön. 2000-luvun ensimmäisenä kymmenenä pelejä oli todella paljon. Varsinkin alussa peleissä tuli mukana myös paperiset pelinappulat. Lähes jokaista peliä pelataan nopan avulla. 2010-luvulla pelit muuttuivat ensin ns. ”kertakäyttöisiksi”, eli lehden pelilautaan käytettiin kynää tai värejä ja sitten hiipuivat kokonaan. 

Autot-lehtien pelejä

Lähes kaikissa Autot lehdissä on erilaisia nopalla pelattavia lautapelejä, mutta niitä en ole tähän yhteyteen listannut. Autot-lehtiä on ilmestynyt reilut 90 numeroa vuosien 2008-16 välillä. 

Aku Ankka Juniori -lehden pelejä

Aku Ankka Juniori –lehdessä on ilmestynyt kesään 2016 mennessä puolenkymmentä aukeamakokoista lautapeliä.

Nalle puh –lehden pelejä

Näitä en ole vielä ennättänyt tutkimaan. Kokoelmissani on lähes kaikki kyseiset lehdet, yli 400 numeroa, joten varmasti niistäkin pelejä löytyy!

Muiden Disney lehtien pelejä

Iines lehdissä löytyi ainoastaan yksi lautapeliliite. Se ilmestyi numerossa 4/2005 ja oli kahden aukeaman kokoinen.

Pelle Pelottoman mietintämyssy –lehdissä oli paljon erilaisia puuhatehtäviä, mutta ainoastaan yksi lautapeli, sekin viimeisessä numerossa (No: 18) vuodelta 1991.

Toy Story –lehdissä, joita ilmestyi ainoastaan neljä numeroa, oli jokaisessa yksi lautapeli.

Keijut lehdistä löytyi myös yksi lautapeli: Numerossa 3/2007 oli Kotimatka–niminen peli.

W.I.T.C.H lehdissäkin saattaa esiintyä lautapelejä. Myöskään niitä en ole ehtinyt listaamaan. Kokoelmissani ovat lehtien kaikki numerot tallessa.

Disney lehtien pelit:

https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGOWhfcGdLbTM2Ym8/view?usp=sharing