Disney aiheiset postikortit

Tälle sivulle olen kerännyt mahdollisimman täydellisen luettelon etupäässä ennen vuotta 2000 ilmestyneistä Suomessa myynnissä olleista Disney-aiheisista postikorteista.

Uskoisin, että vanhempi pää 1960-luvun lopulle saakka on melko hyvin hallussa, mutta sen jälkeen on varmaan ilmestynyt montakin sarjaa josta en ole saanut näytteitä.

Aineiston laajuuden vuoksi (485 sivua) ja lataamisen nopeuttamiseksi julkaisen materiaalin kolmessa osassa.

1. Suomalaisten valmistajien Disney postikortit

Tästä pääset tutkielmaan:

https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGWWdKNWhSMFk3cmc/view?usp=sharing

 

SISÄLLYS: 

1. Varhaiset Mikki Hiiri tuontikortit Suomessa 1930-luvulla

2. Suomalaiset Disney-aiheiset postikortit 

3. Luvattomat Disney-aiheiset postikortit 

4. Disney-aiheisia kirjekuoria ja kirjepapereita

 

Varhaiset Mikki Hiiri tuontikortit Suomessa

Vanhimmat Suomessa myynnissä olleet ulkomaiset Mikki Hiiri -aiheiset postikortit vuosilta 1931-32. Kortit on todennäköisesti painettu Saksassa. Niiden maahantuojista ei ole olemassa tarkkaa selvyyttä. Seuraavassa esittely tiedossa olevista korteista.

Suomalaiset Disney-aiheiset postikortit 

Kun kortissa on suomalaisen kustantajan merkintä luen kortin tähän aihepiiriin kuuluvaksi, vaikka kortti olisikin mahdollisesti painettu ulkomailla ja kuuluisi jonkun ulkomaisen julkaisijan sarjaan. Suomalainen kustantaja on kuitenkin tilannut kortit ulkolaiselta kustantajalta varta vasten yleensä vielä suomalaisella tekstillä. Esimerkiksi PR kortti, Paletti, Grako ja Karto ovat tällaisia kustantajia, jotka ovat tilanneet ja kustantaneet kortteja ulkolaisilta kustantajilta omilla merkinnöillään. 

Kortit on listattu valmistajittain ikäjärjestyksessä. Kortin painajan ja painopaikan pyrin myös selvittämään, sillä ne ovat mielestäni myös oleellisia taustatietoja sarjan alkuperää ja mahdollista kuvittajaa selviteltäessä. 

Eri esittelyssä ovat sitten tuontikortit, jotka ovat jonkun ulkolaisen tuottajan valmistamia ja joita joku maahantuoja tuo Suomeen, muttei painata korttiin omaa tunnustaan.

Suomessa tuotetuista Disney postikorteista

Tiettävästi ensimmäiset Suomessa painetut postikortit olivat Mikki Hiiri -aiheisia joulukortteja, joita tuotettiin 1930-luvulla, todennäköisesti sen toisella puoliskolla. Ensimmäisistä Suomessa painetuista Disney korteista vastasi Kuvataide Oy. 

Ennen sotia ehti vielä ilmestymään kaksi Lumikki aiheista postikorttisarjaa. Toinen on värillinen Kuvataiteen tuottama 10-osainen sarja ja toinen mustavalkoinen Suomen Filmituonnin kustantama korttisarja josta on hyvin vähän tietoa olemassa. 

Sotavuodet katkaisivat luvanvaraisten postikorttien tuotannon, mutta tämän tutkielman jälkipuolen luvussa Luvattomia Suomalaisia Disney postikortteja löytyy mehukkaita esimerkkejä aiheesta. 

Vuonna 1946 Paletti julkaisi todennäköisesti Suomessa piirretyn ja painetun 12-osaisen värillisen sarjan Aku Ankka postikortteja. 1950-luku oli köyhää Disney korttiaikaa ainakin Suomessa tuotettujen korttien osalta, mutta heti 1960-luvun alusta lukien Kuvataide läksi julkaisemaan useita eri Disney-aiheisia korttisarjoja. 

1970-90-luvuilla Disney kortteja julkaisi ja painoi Suomessa useampikin toimija. Niistä on pyritty saamaan mukaan jonkinmoinen esittely. Mikään täydellinen se ei valitettavasti ole, sillä julkaistuista Disney korteista ei tunnu löytyvän mistään kattavia luetteloja kyseiseltä ajalta.

 

2. Ulkolaiset Suomessa myynnissä olleet Disney postikortit

Tästä pääset tutkielmaan:

https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGM2dUWnU2cENvdmM/view?usp=sharing

 

SISÄLLYS:  

5. Disney-aiheiset suomenkieliset postikorttikirjat  

6. Ainokainen Suomi Disney postimerkki  

7. Ulkomaisia Suomessa käytössä olleita Disney-aiheisia postikortteja  

8. Muita Disney-aiheisia kirjekuoria  ja kortteja  

9. Disney-aiheiset radioamatöörien kuittauskortit

 

Disney postikorttikirjoista

Helsinki Media julkaisi vuosina 1993-94 ainakin viisi suomenkielistä Disney postikorttikirjaa. Tämän jälkeen kirjoja on julkaistu Suomessa englanninkielisinä alkuperäispainoksina. 

Postikorttikirjassa on joukko postikortteja, jotka repäistään kirjasta irti joko katkoviivaa tai selkämystä myöten. Kirjoissa on myös muutaman sivun kertomus postikorttien aiheista. Osalla kirjoista on ISBN-tunnus.

Suomalainen Disney postimerkki

Disney-aiheisia postimerkkejä on julkaistu maailmalla yli neljässäkymmenessä valtiossa noin 5000 erilaisia. Suomessa ollaan oltu hieman pidättyneempiä, sillä ainoa Disney-aiheinen postimerkkisarjamme on 13.3.2001 ilmestynyt Aku Ankka –lehden 50-vuotista taivalta juhlistava viiden postimerkin arkki. 

Arkin hinta oli silloin vielä käytössä olleissa markoissa 17,50, nykyrahassa kolmisen euroa. Arkin ovat suunnitelleet Susanna Rumpu ja Ari Lakaniemi. Ettei merkki olisi pelkästään kaupallinen, sen toisena aiheena on lasten lukuharrastus 50-vuotta Suomessa.

Ulkomaiset Disney postikortit

Seuraavaan olen koostanut otoksen ulkomailla tuotetuista Suomen markkinoille suunnatuista Disney korteista. Pidän rajauksena, että korteissa tulisi ilmentyä niiden käyttö Suomessa joko tuotetekstissä, postileimassa tai muussa muodossa. Myös samaan sarjaan, kuin tiedossa olevat Suomessa kulkeneet kortit olen ottanut kohteita ulkomaisista lähteistä. 

Kortit on jaoteltu valmistajittain vanhimmasta uusimpaan ja valmistajat on pyritty esittelemään luvun alussa. Kortit ovat pääasiassa ennen 1990-luvun puoliväliä ilmestyneitä. 

Tähän osioon kuuluisi tuhansia ja taas tuhansia kortteja, joista ei millään pysty nykyresursseillani saamaan täydellistä kuvaa.

Radioamatöörikortit

Radioamatöörit lähettävät toisilleen ns. QSL- eli kuittauskortteja. Korteista ilmenee mm. kenen kanssa on pidetty yhteys, millä taajuudella ja mihin kellonaikaan. Jokaisesta yhteydestä ei lähetetä korttia. Se lähetetään tavallisesti kun saadaan ensimmäisen kerran yhteys asemaan, jonka kanssa ei ole aikaisemmin ollut yhteyttä tai kun yhteys saadaan eri taajuudella tai eri lähetelajilla kuin aikaisemmin. Kortin lähettäminen on vapaaehtoista, mutta suuri osa radioamatööreistä lähettää niitä. QSL on 1920-luvulta peräisin oleva sähkötyslyhenne. Alunperin se tarkoitti, että sanoma on kuitattu vastaanotetuksi, sittemmin se vakiintui myös kuittauskortin nimeksi. 

Monet radioamatöörit käyttävät painattamissaan kuittauskorteissa Disney hahmoja. Postikortin kokoiset kortit ovat yksityisessä käytössä, eikä niiden tekijänoikeuksien perään juuri kukaan ole huudellut. Ohessa joitain esimerkkejä radioamatöörikorteista, joihin on eksynyt tuttuja hahmoa.

 

 

3. Disney lehtien postikortit

Tästä pääset tutkielmaan: 

https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGeTFrMnh3QTU1MFE/view?usp=sharing

  

SISÄLLYS:  

10. Disney lehtien postikortit 

11. Aku Ankka lehden tilauskortit  

12. Aku Ankka lehden lahjakortit 

 

Disney lehtien postikortit

Postikortteja Aku Ankka lehden liitteinä on ollut myös melkoisen usein. Suosituimpia ovat ystävänpäiväkortit ja kesäiset postikortit Ankkalinnasta. Kortit ovat yleensä yhtenäisenä pahviarkkina, josta ne saa irrotettua repäisyviivaa pitkin. Tiettävästi ensimmäiset postikortit ilmestyivät Aku Ankan numerossa 41/1998. Varsinaisesti kortit pääsivät suurempaan suosioon 2000 –luvun alkuvuosina, josta lähtien niitä on ilmestynyt vuosittain. 

Aku Ankka lehdissä kortteja on ilmestynyt vuoden 2015 loppuun mennessä 20 numeron välissä ja niitä on yhteensä 64 erilaista. Näistä vain irtonumeroiden mukana tulleita, huomattavasti tilaajaversiota harvinaisempia on 14 kpl. 

Kahdessa Aku Ankan Taskukirjan erikoisnumerossa oli kummassakin neljä postikorttia ja ne ilmestyivät vuosina 1999 ja 2000. Kyseiset kortit ovat huomattavasti harvinaisempia, kuin Aku Ankka lehden tilaajaversioiden välissä tulleet kortit. 

Kolmessa Iines lehdessä on julkaistu yhteensä 12 erilaista korttia. 

Nalle Puh -lehden kortteja on löytynyt muutamia, mutta niiden alkuperää en ole ehtinyt vielä selvittämään. 

Muissa Disney lehdissä en ole löytänyt postikortteja. Niitä voi toki olla ja lisään ne jahka ehdin katsella.

Aku Ankka tilauskortit

Aku Ankka lehdessä on vuosien saatossa tullut liitteinä mitä moninaisempia tilauskorttiliitteitä. Niihin voi tarkemmin tutustua mm. Disney keräilijäsivujen tutkielmassa Aku Ankka lehden erikoisnumeroita ja erilaisia kansiversioita, joka löytyy osiosta Aku Ankka lehdet. Tässä korttien yhteydessä esittelen ainoastaan Joitain esimerkkejä aiheeseen liittyen.

Akun lahjakortit

Aku Ankka lehdellä on ollut tapana muistaa tilaajiaan usein joulun seutuun tilaajalahjalla ja usein siihen liittyvällä lahjakortilla. Tilaajalahjat ja niihin liittyvät lehdet on esitelty tarkemmin Disney keräilijäsivujen tutkielmassa Aku Ankka lehden erikoisnumeroita ja erilaisia kansiversioita, joka löytyy osiosta Aku Ankka lehdet. Tässä korttien yhteydessä esittelen ainoastaan tilaajalahjoihin liittyvät lahjakortit. 

Pitkään lahjakortit toimitettiin joulunumeron ja tilaajalahjan yhteydessä erityisellä asiaan tarkoituksella tuotetulla kirjekuorella. Vuodesta 1978 lähtien erillistä lahjakorttia ei ole enää tullut joulunumeron (Jouluparaati, Joulumanteli, kalenteri tms.) yhteydessä, mutta toimitus on lähettänyt niitä lehden tilauksen lahjaksi tehneille henkilöille. Nämä erilliset lahjakortit tuottavatkin tutkijoille suurta päänvaivaa.