Sudenpentukirjat tutkielma

Tähän tutkielmaan olen kasannut mahdollisimman paljon erilaista tietoa Sudenpentujen käsikirjoista.

Perussudaria on tehty 14. painosta ja kaikkiaan löysin satakunta Sudenpentujen kirjojen eri painosta.

 

Pääset tarkastelemaan 6.3.2016 päivitettyä tutkielmaa oheisen linkin takaa:

https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGNHpUV0JCZlRONU0/view?usp=sharing

 

 

 

Sudenpentujen käsikirjoista INTRO

Sudenpentujen kirjat                                                                       

 

Tähän katsaukseen on pyritty keräämään kaikki Suomessa julkaistut Disneyn Sudenpentuaiheiset kirjat. Teokset esitellään ensimmäisen painoksen julkaisuvuoden järjestyksessä. Kaikista painoksista on pyritty saamaan mukaan kansikuvitusta ja tarpeellista tietoa. Painosten eroavaisuudet on pyritty selvittämään mahdollisuuksien mukaan. Haulla ”Sudenpentujen käsikirja” löytyy Googlesta peräti 10 700 hakutulosta ja ”Sudenpentujen kirjasto” 5 090 tulosta.

 

Sudenpentujen kirjoista

On sanottu, että Sudenpentujen käsikirjasta löytyy kaikki tieto mitä maailmassa tarvitaan, ainakin näin on sarjakuvissa. Todellisuudessa Sudenpentujen kirjoja, osa jopa Sudenpentujen kirjasto -nimikkeen alla, on ilmestynyt useita erilaista Sudenpentujen käsikirjoja. Nämä käsikirjat ovat teoksia, jotka värikuvilla höystettynä antavat tarpeellista yleistietoa useilta elämän alueilta. Usein nämä erittäin suositut pääosin nuorille ja vanhemmille lapsille suunnatut kirjat keskittyvät johonkin erityiseen aiheeseen.

Yleistä Sudenpentujen käsikirjoista

Sudenpentujen käsikirja ilmestyi Italiassa 1969 ja meillä 1972 ja sen kirjoittajaksi on merkitty Topolinon päätoimittaja Mario Gentilini. Meillä ilmestyi useita painoksia, vanhimmissa on aidot kermanväriset kannet alkuperäisellä fontilla ja kilparatojen listassa Keimola, joka sensuroitiin myöhemmistä painoksista. Sisäkannessa alkuteos on italiaksi, mutta poikkeaa todennäköisesti monin paikoin alkuperäisestä. 

Kirjojen sivumäärä vaihtelee paljon ja myös formaatit ja koot vaihtelevat kovakantisista, pehmeäkantisiin ja muovikantisiin. Sudenpentujen kirjastoa ei ole kuitenkaan mitenkään yksiselitteisesti rajattu. Ensimmäiset ja alkuperäiset Sudenpentujen käsikirjat eivät mm. vielä kantaneet kannessaan Sudenpentujen kirjasto -merkkiä, eikä ensimmäisissä painoksissa ollut myöskään alaotsikkoa, joka täsmensi kirjan aiheen.

Sudenpentukeskustelua

Sain toukokuussa 2015 Disneykeräilijäkollega Sampo Haahdelta mielenkiintoisen kirjeenvaihtokeskustelun vuodelta 1968. Siinä Varsinais-Suomen partiopoikapiirin piirijohtaja Antti Haavio ja tuore Aku Ankan päätoimittaja Alli Peltonen keskustelevat sivistyneesti kuuluuko Sudenpentuja kutsua Sudenpennuiksi vai Kolkkapojiksi. Lopulta yhteinen sävel löytyi ja molemmat näkökannat tulivat otettua huomioon. Samalla myös partionjohtajan nimi PÄÄKIHO tuli mukaan termistöön.

Kirjeenvaihtoon pääset tutustumaan oheisen linkin takaa:

https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGRDJHbmVVQ2RCQmc/view?usp=sharing

 

Hannu Heiskanen