Disney kiiltokuvat Suomessa INTRO

Tämän tutkielman aiheena ovat Suomessa myynnissä olleet Disney-aiheiset kiiltokuvat kautta aikain. 

Listaus ei todennäköisesti ole aivan täydellinen, ja mikäli Sinulla on tiedossasi jotain tältä listalta puuttuvaa, otan tietoja ja kuvia ilomielin vastaan. 

Kiitän suuresti kiiltokuvakeräilijä Veronica Alvikia häneltä saamistani asiantuntevista neuvoista.

Kiiltokuvatutkielmaa (190 sivua) pääset tarkastelemaan oheisen linkin takaa:

https://drive.google.com/file/d/0B30GPVcs0JnGVHBoRjQ1LVdxYzA/view?usp=sharing

 

 

 

Disney kiiltokuvat Suomessa

SISÄLLYS: 

1.  Suomessa tuotetut Disney kiiltokuvat
 
2.  Disney kiiltokuvakirjat Suomessa
 
3.  Erik Olssonin Disney kiiltokuvat
 
4.  Williams Förlag AB:n Disney kiiltokuvat
 
5.  Memelok Pressin Disney kiiltokuvat
 
6.  Egmontin Disney kiiltokuvat
 

7.   A/S Adolph Holst Disney kiiltokuvat

8.   Algan Disney kiiltokuvat

9.   Dammin Disney kiiltokuvat

10. Illertin Disney kiiltokuvat

11. Edivaksen Disney kiiltokuvat

12. A.J.Donaldsonin Disney kiiltokuvat

13. Bogan Disney kiiltokuvia

14. Muita Disney kiiltokuvia

1. Suomessa tuotetut Disney kiiltokuvat

Suomalainen painoalan yritys Kuvataide on tuottanut 1930-40-luvulla erän Disney-aiheisia kiiltokuvia. Osa arkeista mm. Setä Aaron on tukholmalaisen Rob. Hartman Corporationin käsialaa, Lumikki ja Härkä Ferdinand taas saksalaisia. Heiltä Kuvataide on ostanut sitten julkaisuoikeudet Suomeen ja tehnyt ainakin osaan niistä itse painatustyön Suomessa. Osassa kuvia löytyy tämän oikeudenhaltijan merkintä. Vastaavia arkkeja on tuottanut myös Ruotsissa ainakin Alga. 

Kuvataiteen tuottamat kiiltokuva-arkit:

  - Lumikki

  - Setä Aaron (Rob. Hartman Co.)

  - Pinocchio

  - Härkä Ferdinand

2. Disneyn kiiltokuvakirjat Suomessa

Seuraava Suomessa tuotettujen kiiltokuvien tuleminen tapahtui vasta 1970-luvulla, kun Sanoma tuotti kuusi espanjalaista Disney-aiheista kiiltokuvakirjaa markkinoille.

3. Eric F. Olsson & Co:n Disney kiiltokuvat

Eric F. Olsson & Co on ruotsalainen kiiltokuvien valmistaja, joka aloitti toimintansa vuonna 1945. Yhtiö on valmistanut kaikkiaan 250 erilaista kiiltokuva-arkkia. Ruotsin lisäksi yhtiön päämarkkina-aluetta on ollut Norja, Tanska ja Suomi. 

 Yhtiö on tuottanut omissa nimissään ainakin kuutta erilaista Disney-aiheista kiiltokuva-arkkia. Yhtiön arkit on numeroitu EO-alkuisella nelinumeroisella numerosarjalla. 

Vuonna 1971 yhtiön toiminnot siirtyivät yhdysvaltalaisen Williamsin nimiin, mutta tuotanto säilyi Ruotsissa.  Uusi omistaja jatkoi edelleen EO-alkuista numerointia.

4. Williams Förlag AB:n Disney kiiltokuvat

Williams Förlag AB on yhdysvaltalaisomisteinen yhtiö, joka hankki perinteikkään ruotsalaisen kiiltokuvavalmistaja Eric F. Olsson & Co:n vuoden 1971 alussa omistukseensa. 

Yhtiö on valmistanut kolme erilaista (Viidakkokirja, Nalle Puh ja Aku Ankka) Disney arkkia jotka ovat muuten samoja kuin EO:n arkit, mutta logo arkeissa on: Williams Förlags AB Prod. Nr ja Printed in Sweden. Williamsin ainoa oma Disney-aiheinen arkki oli Aristocats. Williamsin arkeissa ei koskaan lue EO, eikä  niissä ei ole numeroa. Paperilaatu on vähän ohuempi kuin EO:n.

5. Mamelok Pressin Disney kiiltokuvat

Mamelok Press (MLP)  on alun perin saksalainen kiiltokuvien valmistaja, joka on valmistanut kiiltokuvia 1920-luvulta saakka. Yritys muutti 1930-luvulla Lontooseen Englantiin. Ylivoimaisesti eniten Suomessa julkaistuja kiiltokuvia.

MLP on tehnyt ainakin 120 erilaista Disney aiheista kiiltokuva arkkia. Valtaosaa niistä on tuotu myös Suomen ja niitä liikkuu edelleen melko yleisesti etenkin irtokuvina. Uusimpia löytyy myös kaupoista. Niitä on ainakin tanskalaisen Unisetin pakkaamina. Kuvat tuotetaan nykyisin Kiinassa.

6. Egmondin Disney kiiltokuvat

Egmont yhtymä (entinen Gutenberghus Group ) on  tanskalainen mediakonserni, jonka pääpaikka on Kööpenhaminassa. Pääliiketoiminta-alueena Egmontilla on ollut perinteisesti ollut aikakauslehtikustantaminen, mutta on vuosien mittaan toiminta on laajentunut muillekin aloille. 

Yhtiö on valmistanut ainakin kahdeksan erilaista Disney-aiheista kiiltokuva-arkkia omalla numeroinnillaan (esim. Ark. 19). Lisäksi arkeissa on MLP logo.

7. A/S Adolph Holst Disney kiiltokuvat

Adolph Holst A/S on tanskalainen paperi-, kirjasitomo ja litografisiin tuotteisiin erikoistunut yritys, jonka toimipaikka on Aalborg. Yritys on perustettu jo vuonna 1887, Adolph Holstin toimesta. 

Yritys on valmistanut ainakin 1960-luvulla Disney-aiheisia kiiltokuvia joita on tuotu myös Suomeen.

8. Algan Disney kiiltokuvat

Algan perusti vuonna 1917 ruotsalainen Svenska Pressbyrån. Alun perin yritys valmisti maisemakortteja ja toimistomateriaaleja. Vuosien mittaan Algasta tuli myös perinteikäs pelivalmistaja Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa. 

Kiiltokuvia yritys on valmistanut ainoastaan vuoteen 1945 saakka. Logo arkissa: "Ett ALGA-ark" arkkia ympäröivissä kehyksissä. Yritykseltä tunnetaan kuusi Disney-aiheista kiiltokuva-arkkia. Ruotsissa Alga valmisti seuraavat Disney arkit: Den fredliga draken, Bambi, Dumbo, Hoppe kommer till stan, Aku Ankka ja Pinocchio. 

Vuodesta 1983 lähtien Alga on ollut osa BRIO-konsernia.

9. Dammin Disney kiiltokuvat

Norjalainen NW Damm & Søn (per. 1843). Nykyisen yhtiön Cappelen Dammin omistavat Bonnier Group ja Egmont. 

Yritys on valmistanut aikoinaan myös kiiltokuvia, joista tunnetaan kaksi Disney-aiheista arkkia todennäköisesti 1950-60-luvuilta. Molemmat yhtiön tunnetut arkit on julkaissut myös tanskalainen A/S Adolph Holst. Yhtiön kiiltokuvia on todennäköisesti ollut myös Suomessa myytävänä.

10. Illertin Disney kiiltokuvat

Illert on perinteikäs saksalainen kiiltokuvatuottaja. Illert & Ewald Germany on perustettu jo vuonna 1920. Heidän valmistamiaan kiiltokuvia on mahdollisesti ollut myynnissä myös Suomessa. Kyseiseltä valmistajalta tunnetaan ainakin kaksi Disney-aiheista kiiltokuva-arkkia. Molemmat ovat  arviolta 1930-40-luvulta.

11. Edivaksen Disney kiiltokuvat

Edivas on espanjalainen kiiltokuvien tuottaja, jolta tunnetaan kolmesta sarjasta yli 20 arkkia  joissa esiintyy Disney hahmoja. Hahmot ovat kohtalaisen vapaasti piirrettyjä eikä arkeista löydy tekijänoikeusmerkintää. Todennäköisesti sellainen kuitenkin on, koska tuotanto on kohtalaisen laajaa. Osasta arkeissa esiintyy Disney hahmojen seassa myös ei-Disney satuhahmoja. Kaikki arkkien Disney kuvat ovat samoja kuin myös espanjalaisen Bogan arkeissa. 

Täyttä varmuutta kuvien myynnistä Suomessa ei ole. Itse kuitenkin olen hankkinut muutaman arkin Suomesta.

12. A&J. Donaldson Ltd:n Disney kiiltokuvat

Englantilainen (Glasgow) kiiltokuvavalmistaja, joka on tuottanut myös Disney-aiheisia kiiltokuvia. Niiden myynnistä Suomessa ei ole tarkempaa tietoa.

13. Boga Disney kiiltokuvia

Boga on espanjalainen kiiltokuvien tuottaja, jolta tunnetaan neljä erilaista Disney-aiheista arkkia. Hahmot ovat kohtalaisen vapaasti piirrettyjä eikä arkeista löydy tekijänoikeusmerkintää. Todennäköisesti sellainen kuitenkin on olemassa. Osasta arkeissa esiintyy Disney hahmojen seassa myös ei-Disney satuhahmoja. Kaikki arkkien Disney kuvat ovat samoja kuin Edivaksen arkeissa. 

Täyttä varmuutta kuvien myynnistä Suomessa ei ole. Itse kuitenkin olen hankkinut muutaman arkin Suomesta.

14. Muita Disney kiiltokuvia

Seuraavaan on koottu tunnistettuja ja tunnistamattomaksi jääneitä Disney-aiheisia kiiltokuvia, joita on mahdollisesti ollut myynnissä myös Suomessa.